Investor Relations

Tourns Youtube-plattform Nagato tecknar avtal med Tourn International (Finwire)

2015-06-05 11:15

Så skriver svenska Tourn om reglerna för medielandskapet

Så skriver svenska Tourn om reglerna för medielandskapet

I förra veckan hade svenska Tourn kickoff och 3Kronor var där och pratade om hur vi som mediebyrå ser på sociala medier. Tourn är en plattform som gör att annonsörer och mediebyråer kan använda kraften bakom hundratusentals bloggare för att få ut sina budskap.

Medielandskapet förändras. Det blir mer fragmenterat. De stora traditionella medierna, som print och linjär teve, ser minskad konsumtion samtidigt som nya digitala och mobila medier växer. Totalt växer kakan, men den blir mer fragmenterad.

Teknikutveckling har gjort att både produktion och distribution har rasat i pris. Idag kan vem som helst spela in film i HD-kvalitet med sin mobiltelefon, ladda upp på YouTube, Facebook, Instagram eller Vimeo och nå en miljardpublik närsomhelst, varsomhelst. Distribution av text och bilder är precis lika enkelt. Dessutom har tjänster som Twitch.tv och Periscope gjort det möjligt för vem som helst att livesända rörligt med teknik som de redan har i fickan.

Det här gör att mediehusens roll försvagas relativt hela marknaden (även om de växer så växer summan av alla små individuella aktörer snabbare). Nu har vi kommit till en punkt när det inte går att hålla emot längre. Byråerna, mediehusen och annonsörerna måste börja förhålla sig till den här långa svansen av mindre aktörer.

För mediebyråer är detta en utmaning då en av deras starkaste fördelar varit goda relationer med medierna. Mediebyråerna har haft anställda som känner säljare på reklamtevekanalerna och hos de stora mediehusen och tack vare de relationerna har de kunnat förhandla bra kontrakt. Det är enklare att ha en relation med en handfull stora mediehus än att ha det med tiotusentals instagrammare, bloggare eller youtubare.

Hur ska branschen förhålla sig till det fragmenterade medielandskapet?

En lösning är att satsa på de största profilerna på instagram, i bloggosfären eller på youtube eller att vända sig till nätverk som samlat många av de större profilerna. Men även om vi går från att ha en relation till de 30 största aktörerna till att ha en relation (kanske via nätverk?) till de 300 största aktörerna så kommer det att vara tiotusentals mediekanaler som vi missar.

Det här är ett klassiskt ”long tail”-problem som bara kommer att växa. Och det är här som det svenska företaget Tourn kommer in i bilden. De har skapat en plattform som gör det möjligt för annonsörer och mediebyråer att komma i kontakt med den här långa svansen av mindre publicister. Deras plattform gör det också möjligt för enskilda bloggare, instagrammare, youtubare eller personer som är aktiva på någon annan plattform att få ersättning för ett redaktionellt samarbete.

Annonsörer lägger upp en förfrågan i systemet med instruktioner och ersättningsnivåer, sedan får de individuella publicisterna ansöka om att få vara med i kampanjen och berätta hur mycket de vill ha betalt. Annonsören kan gå igenom och godkänna vilka som får uppdraget och allt följs upp med ett ratingsystem som liknar Ubers, där såväl publicister som annonsörer få ge varandra betyg.

För oss på 3Kronor är plattformar som Tourn viktiga för att kunna säkerställa att vi kan nå ut till lika många imorgon som vi gjorde igår. Mediekakan är långt ifrån färdiggräddad, faktum är att den fortfarande jäser och inte längre kan rymmas exklusivt inom de stora mediehusens byggnader. Med Tourn kan vi använda potentialen även i de delarna som hamnar utanför mediehusen. Det tycker vi är spännande.

// Albert Säfström
Head of Conversation på 3Kronor. Albert lägger upp strategier och skapar innehåll som driver konverteringar, får folk att prata och etablerar kunder som auktoriteter på sina områden.

Källa:

http://www.3kronor.com/sa-skriver-svenska-tourn-om-reglerna-for-medielandskapet/

3kronor som är en av Sveriges främsta mediebyrå deltog på Tourns event den 28:e maj.
3kronor har därefter publicerat en artikel på deras sida och ger sin syn på Tourn, se nedan.

Read More